Naši čtvrťáci a páťáci se letos podruhé zúčastnili tvůrčí literární soutěže Zlaté dítě, která je pořádána jako doprovodný program u příležitosti udělování  prestižní ceny Zlatá stuha. Touto cenou bývají každoročně oceňovány nejlepší knihy pro děti a mládež.

Jednou z takových knih byla básnická sbírka Žvejkačky, kterou napsala Marka Miková. Poezii máme ve škole rádi, a proto se všichni nadchli pro nápad zahrát si příběhy, které jsme při čtení básniček objevovali.

Děti si nejprve vybraly básničky, které jim byly nejblíž a které jim připomínaly jejich vlastní zážitky. Pak přemýšlely, jak je zdramatizovat. Režiséři byli všichni. Natáčeli jsme o přestávkách, po vyučování. Podařilo se nám přemluvit také paní kuchařky a po natáčení jedné z básní jsme se odměnili sladkostmi. Nakonec si páťáci vymysleli úvodní slova ke každé básničce tak, aby to vypadalo, že bude divák sledovat příběhy z naší školy.  Závěrečného stříhání natočeného krátkého filmu se ujala paní učitelka.

Organizační výbor ocenil naši práci 2. místem a naše Žvejkačky byly promítány v rámci slavnostního udílení ceny Zlatá stuha v centru současného umění DOX v Praze. Video najdete na školním kanále YOUTUBE.