Ahoj všichni! 🙋‍♂️🙋‍♀️

Dnes ráno nám náš táborový maskot Kryštof Kolumbus sdělil, že se vydáme na cestu do Velké Británie. Během ranního kruhu jsme si řekli o Spojeném království pár základních faktů, jako na jaké části se Británie dělí, jaké slavné památky jsou v Londýně, jaké je národní jídlo Skotska (ovčí žaludky plněné ovčími vnitřnostmi, brr) nebo kolik lidí ztroskotalo na Titaniku.

Následně jsme dostali pozvánku na dostihy. A jelikož je to akce vskutku prestižní, známá svou elegancí, pánové i dámy si nejprve museli zhotovit klobouky. Takový klobouk je totiž na dostizích klíčovou součástí celého outfitu. Neméně důležitou součástí dostihů jsou ale také koně. A tak jsme si museli jednoho do svých stájí také vyrobit. Nic dalšího už poté nebránilo, aby dostihy mohly začít. Postavili jsme koně do „startovacího boxu“ a po startovním signálu jsme koně foukali po celé trati tak, aby ten náš byl v cíli první.

Jako další na nás čekala legenda o Lochneské příšeře. Díky anglickému videu jsme se o ní dozvěděli například to, že prý byla poprvé spatřena už v 6. století nebo že legendární černobílý snímek byl pořízen r. 1933. Nabyté vědomosti jsme ještě využili na pracovním listu. Nicméně ani nás nic nepřesvědčilo, že by příšera z jezera Loch Ness byla skutečná. Skutečnou legraci jsme ale s Nessie, jak se lochnesce hovorově říká, zažili venku, když jsme s její plyšovou podobou hráli hru Nessie, Nessie, where are you?

Po obědě jsme si odpočinuli četbou detektivního příběhu. Na chvíli jsme se změnili na Sherlocka Holmese, další výraznou britskou postavu, abychom vyřešili případ vraždy Johna Rosse v jeho knihovně. Ve skupinách jsme se podle svědectví a indicií snažili dopátrat pachatele a jeho motiv. Naše dedukce jsme poté všem prezentovali. Momentálně bychom se ale jako kriminalisté neuplatnili, neboť žádná skupina neodhalila pravého pachatele, byť všechny motivy byly opravdu reálné. Nicméně pachatelem byla Johnova kuchařka a zabila ho proto, jelikož mu přestal chutnat její cottage pie a chtěl si najmout do kuchyně někoho jiného.

V naší cestě po Británii jsme nemohli vynechat královskou rodinu. Nejprve jsme si ujasnili, že hlava monarchie již není po 70 letech královna, ale její syn, Karel III. Zároveň jsme se snažili trochu zorientovat v královském rodokmenu a dozvěděli jsme se i nějaké „pikošky“, např. že Camilla je králova celoživotní láska, a nebo že královna Alžběta měla od svého otce přezdívku Lilibet.

Na poslední část dne jsme se přesunuli do šoubyznysu, jelikož nás čekala účast v programu Britain’s Got Talent. Měli jsme několik chvil si jednotlivě nebo ve skupině připravit své talenty, a poté co zaznělo „The stage is yours!“ jsme je před porotou prezentovali. Někdo zpíval, někdo vyprávěl anekdoty, někdo kouzlil a nikdo nedostal červený buzzer. Určitě bychom se tak směle mohli postavit i před obávaného porotce této soutěže, Simona Cowela 🙂

Na konci dne jsme opět spolu celý den shrnuli, nalepili si autobus double decker do naší mapky na Evropu a na cestu domů jsme dostali vlajky Velké Británie.

Tábor je plný smíchu, nových přátelství a nezapomenutelných okamžiků. Zůstaňte naladěni na další novinky a fotky z našeho putování po světě.

Iva Bartoňková