Ahoj všichni! 🙋‍♂️🙋‍♀️

Jsme na konci našeho úžasného tábora a posledním kontinentem, kam zavítáme na návštěvu, je Afrika. Konkrétně Jihoafrická republika (JAR), kde je úředním jazykem angličtina. My už víme, že Anglie byla koloniální velmoc a právě proto se na několika území Afriky mluví anglicky.

Když se řekne Afrika, každému se vybaví safari. A tak i my jsme nejprve poznávali zvířata, říkali si je anglicky a popisovali je. Následovala poznávací běhačka a nakonec jsme si ještě vzali krosnu, na ni napsali tři věty o zvířeti, které představujeme, chodili jsme mezi sebou a navzájem hádali, jaká zvířata jsme. Malí měli věty česky, ale starší a zdatnější už samozřejmě anglicky.

Po svačině jsme se přesunuli ven, kde jsme vyráběli táborový plakát. Na něj jsme zaznamenali všechny věci, které se nám za celý týden vryly do paměti. No a s plakátem jsme se na památku i vyfotili.

Odpoledne na nás čekala pirátská bojovka, protože s piráty se Afrika potýká od nepaměti. Nejprve jsme si na ni ale vyrobili mořské náramky z korálků a mušliček a aby nám šla práce od ruky, zpívali jsme táborovou hymnu a další písničky. Jedna naše malá pirátka, Karolínka, měla zrovna dnes 6. narozeniny, tak jsme ji všichni popřáli a smlsli jsme si na sladkém lupu.

Potom už nám nic nebránilo, abychom se vydali plnit úkoly vysloužilého piráta Z.Z.J., který nás přes své dopisy vedl k ostrovu, na kterém ukryl truhlu s pokladem. Vlastně jediné, co nám bránilo uskutečnit tuto výpravu venku, bylo počasí. Tak jako se tomu děje na moři, i do Kyjovic se přihnala bouřka a cestu za pokladem jsme museli uskutečnit ve škole. Na náladě nám to neubralo, a tak jsme luštili početní úkoly, vyhledávali chyby v textu, předváděli pantomimu, řešili hádanky, jednoduše spolu spolupracovali tak, abychom získali tři důležité klíče k truhle s pokladem.

To se nám také podařilo a se sladkou odměnou jsme naposledy spolu usedli do kruhu, povídali si o nejlepších zážitcích uplynulého týdne a každý sdílel své oblíbené momenty. Nalepili jsme si poslední obrázek do naší mapy světa, piráta na Afriku, dostali dárek na památku a naposledy se rozhlédli po místě našeho tábora, kde každý kout nyní skrývá nějakou vzpomínku.

Slíbili jsme si, že se příští rok setkáme opět na stejném místě a budeme pokračovat v dobrodružstvích. A ačkoliv jsme se loučili, věděli jsme, že táborová přátelství přetrvají ♥

Iva Bartoňková