Ahoj všichni! 🙋‍♂️🙋‍♀️

Přinášíme vám čerstvé novinky z našeho letního tábora Cesta kolem světa. První den byl zaměřený na Ameriku.

Ráno jsme se nejprve všichni spolu seznámili, protože máme na táboře i pár dětí, které k nám do školy běžně nechodí. Také jsme se seznámili se slečnou vedoucí Justine, která na nás ale vůbec nemluví česky, jen anglicky, a to bude pro nás pořádná výzva. Následovala energická táborová hymna, která nás bude provázet celý týden. Po ní jsme hledali dopis od Kryštofa Kolumba. Ten k nám také bude celý týden promlouvat přes své listy, ve kterých vždy prozradí, ke které zemi ten den míříme a sdělí nám o ní i nějaké zajímavosti na úvod. No a jelikož jsme se ráno dozvěděli, že Ameriku objevil a tamní obyvatelstvo nazval Indiány, nejprve jsme si šli vyrobit indiánské čelenky.

S čelenkami, jako praví Indiáni, jsme se vypravili na stopovací závod, jelikož našim sousedům, kmeni Čikaraků, se ztratil totem. Navíc když šaman Čikaraků měl v noci sen, ve kterém mu mocní duchové předpověděli, že bude potřebovat naši pomoc, nemohli jsme ho nechat na holičkách. A tak jsme se vydali na stezku bojovníka, na které jsme čelili spoustě překážek, prověřovali si sílu, mrštnost i odvahu. Poté jsme se vydali do úkrytu lovce, kde jsme, jako správní stopaři, vystopovali 16 zvířat. Díky tomu jsme získali čtyři části ztraceného totemu a mohli ho našim sousedům vrátit.

Po obědě jsme se přesunuli ze školy na Areál, kde nás ještě čekal indiánský kvíz a po vyluštění kvízové tajenky také sladká odměna. Na Areálu jsme se na chvíli rozdělili na mladší a starší děti. Starší luštili kvíz a mladší vyráběli orla bělohlavého, což je národní pták a státní symbol Spojených států amerických. S odměnou jsme se ale spravedlivě se všemi rozdělili. Nakonec jsme se ale zase spojili, abychom si prošli tři národní parky USA – Yellowstone, Grand Canyon a Death Valley, a v každém jsme si trochu zasportovali.

Po návratu do školy jsme se ještě vrátili v čase do poloviny 19. stol., konkrétně do Kalifornie, kde tou dobou propukla zlatá horečka. Nejprve jsme potrápili paměť hrou na zapamatování si karet s informacemi. Kromě paměti jsme potrápili i nohy. Jak se říká, kdo nemá v hlavě, musí mít v nohou, takže když jsme informace z kartičky zapomněli, museli jsme si zpátky pro ně zaběhnout. A někdo běhal opravdu hodně 🙂 Poté jsme se ale už vrhli na rýžování zlata. Byli jsme rozděleni na dvě skupiny zlatokopů a podle finální váhy jsme se výsledky lišili jen o pár gramů.

Naši cestu Amerikou jsme zakončili povídáním si, co jsme ten den zažili, co jsme se naučili a do naší mapy Cesty kolem světa jsme si na kontinent Amerika nalepili obrázek orla bělohlavého. Ještě jsme dostali samolepky Indiánů, aby nám připomínaly, jakou rozmanitou etnickou skupinou s bohatou historií a kulturou tito původní obyvatelé Ameriky byli a jsou.

Zítra nás čeká další skvělý den plný zábavy a nových zážitků.

Sledujte nás, ať vám nic neunikne! 🙂

Iva Bartoňková